Vlechten

k7875k7879Bij de FNRS wedstrijden bij ons op de manege wordt verwacht dat alle paarden en pony's ingevlochten zijn. Dat is wel heel makkelijk gezegd. Maar als je niet goed weet hoe je moet vlechten dan kan dat knap lastig zijn. Hier wat tips en ideeën.

Mooi en correct invlechten is dus moeilijker dan je denkt. Maar iedereen heeft het moeten leren. Dus ook als je helemaal geen ervaring hebt met het invlechten kun je gewoon invlechten.

Je kunt de manen nat invlechten en droog invlechten. Net wat je zelf het makkelijkste vind. Zet het paard vast of laat het door iemand vasthouden. Zorg dat je goed staat zodat je er goed bij kan. Eventueel gebruik je een opstapje. Zorg dat die stevig staat! Poetskisten zijn niet altijd even verstandig.

Benodigdheden:

manenkam  een kammetje
  twee wasknijpers
  zakje elastiekjes / eventueel draad en naald

 

 

Het kammetje wordt gebruikt om de vlechten in dezelfde maat te houden. En een rechte scheiding te maken. De wasknijpers kun je gebruiken om het zakje met elastiekjes aan je broek vast te maken en 1 wasknijper om de manen opzij te steken.

eleastiekjesIn de ruitersportzaak kun je elastiekjes kopen. Deze zijn er in verschillende kleuren en ze zijn niet zo duur. Je hebt zelfs zilveren en gouden elastiekjes.

Je mag ook gekleurd lint gebruiken. of wol. Houdt er rekening mee dat je geen dingen mag gebruiken waar het paard last van kan hebben. In het verleden werden er wel eens kerstballen of struikgewas in de manen gedaan. Er creatief, maar niet echt paard vriendelijk.

TIP!: Je kunt ook bij Epplejeack het boek Invlechten van manen en staart kopen. (Kosten 19,95 euro)

Hierin staan allemaal (en veel bekende) vlechtvoorbeelden in. Duidelijk met stap voor stap foto's.

Het boek kun je zelfs aan de staldeur hangen op de stappen te volgen.

ontklittenMet lange manen kun je natuurlijk veel meer doen als met korte manen. Maar voordat je kan gaan vlechten moet je eerst alle manen ontklitten. Dit doe je niet met een borstel maar met je vingers! Anders trek je alle haren uit. Sommige mensen willen nog wel eens antiklit in de manen spuiten. Dit is niet zo handig met het vlechten, aangezien je vlechten dan niet blijven zitten.

Achterhand versieren
Veel mensen denken dat versieringen op de achterhand geschoren worden, maar het is veel makkelijker. Er zijn speciale sjablonen te koop met verschillende motieven; ruitjes, vierkantjes en driehoekjes.

Hoe breng je de versiering aan?

Heel simpel! Maak de vacht vochtig met een spons. Daarna leg je het sjabloon op de bil van je paard. Dan borstel je met een zachte borstel de haren in de open vakjes naar beneden. Neem nu het sjabloon weg. Spuit eventueel wat haarlak over het patroon. Zorg dat je het sjabloon op de andere bil precies op de zelfde manier aanbrengt.

sjabloon

De bereden politie van Canada ( de Mounties). Hebben met een sjabloon een Ahornblad op de achterhand van het paard gemaakt. Als je heel creatief bent kun je elf een sjabloon (van plastic) maken.