Communiceren

Zoals eerder beschreven geven paarden allerlei, soms heel kleine, lichaamssignalen om de groepsleden te laten weten of ze elkaar accepteren of juist niet. Alleen al de staart van een paard kan je zes verschillende dingen vertellen.
Paarden geven elkaar signalen met:

  • Lichaamshouding:(Hoofd- en hals, benen, mond en staart)
  • Oren
  • Geluid

Er zijn ontzettend veel signalen. Signalen worden bovendien vaak in combinatie gegeven. Dus het zou niet te doen zijn om alle signalen te benoemen. Maar dat hoeft ook niet. Er zijn namelijk tal van signalen die je instinctief weet. Als een paard met ontblote tanden steigerend op je af komt dan begrijp je meteen dat hij je geen knuffel wil geven. Het paard op de foto heeft duidelijk genoeg van de vervelende hond.

005boosverveeld

Wist je dat...

In de jaren voor de eerste wereldoorlog was de schoolmeester en wiskunde leraar Wilhem von Osten zeer geïnteresseerd in het kunnen van 'Hans'. Slimme Hans was een bijzonder paard. Hij kon namelijk tellen en rekenen. Op de vraag; hoeveel is 6 maal 4, klopte Hans 24 keer met zijn hoeven. Hij zat er zelden naast. Hans kon ook andere vragen beantwoorden, zolang hij dat maar met hoefgeklop aan kon geven. Maar ja. Zolang er wonderen zijn, zijn er sceptici. Zo ook bij Slimme Hans. Na een demonstratie gezien te hebben dachten zij meteen dat Wilhelm het paard allerlei signalen gaf. Daarom moest Hans laten zien dat hij de vragen ook zonder Wilhelm kon beantwoorden. En... tot grote verbazing van de sceptici deed hij dat! Ze stonden nu voor een enorm raadsel. Pas na lang gepieker stelde iemand voor dat het aanwezige publiek misschien onbedoeld signalen gaf. Als Hans bij het juiste getal was, gingen mensen verzitten, ze hielden hun adem in of ze deden iets anders: er gebeurde wat. En Hans pikte die signalen op en stopte daarop met kloppen. Dat bewijst wel weer dat paarden heel goed letten op signalen die voor ons haast onzichtbaar zijn.