Mens als Leider

008leiderHet paard vraagt van ons mensen dat wij ons als leider opstellen. Een leider is duidelijk, rustig en consequent. Iets wat vandaag mag, mag morgen ook. Iets wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet. Door duidelijke regels op te stellen weet een paard altijd waar hij aan toe is. En is hij ook rustiger

Als wij ons niet als leider opstellen, dan zal het paard dit moeten doen. Sommige paarden zijn dominant en willen graag de leiding overnemen. Het gevaar ontstaat dan dat hij bepaalt wat er gaat gebeuren. Sommige paarden zijn juist onderdanig. Zij vinden het zeer beangstigend om de leiding te moeten nemen. Zo'n paard zal dan vaak vluchtgedrag gaan vertonen, omdat hij geen vertrouwen vindt bij zijn mens.

Benader het paard dus in zijn eigen taal. Het heeft echter weinig zin om dat door middel van kracht te bereiken, omdat een paard niet zal buigen voor geweld. Misschien zal het aanvankelijk toegeven, maar er komt een moment waarop het paard zijn kracht met die van jou zal gaan meten. Als mens kan je het qua kracht nooit winnen van een paard.

Een paard zal wel luisteren naar zijn eigen taal. door gebruik te maken van de lichaamstaal van paarden kan je jezelf als dominant lid van de kudde maken. Tegen de superieure kracht van paarden moeten wij onze intelligentie in de strijd werpen. Door de taal van de paarden te gebruiken, kan je veel beter tot ze doordringen en het mooie is dat elk paard je zal begrijpen. Meer daarover later bij communicatie.