Straffen en belonen

Maar wanneer straf je een paard nu en wanneer kun je het beste belonen.

"Laat hem zien wie de baas is!" "Geef hem er van langs!" "Als je afstapt heeft het paard gewonnen!"

Dit heeft iedere ruiter vast al eens gehoord. En misschien zijn de adviezen goed bedoelt maar er zijn echt andere manieren om je doel te bereiken, zonder hierbij zweverig of geitenwollensokkerig te worden waarbij paarden alleen maar nog geaaid mogen worden.

Om een leider voor je paard te kunnen zijn, is de basis dat het paard je vertrouwt. Een baasje dat om de haverklap een ruk aan het halster geeft, duwt, trekt, slaat en schreeuwt is in de ogen van een paard niet echt iets om op te vertrouwen. Een betrouwbare leider voor het paard is iemand die voor het paard voorspelbaar gedrag vertoont. Dan weet een paard waar hij aan toe is en waar hij op kan rekenen.

011belonen

In de paardenwereld zijn heel veel verschillende discussies gaande over wat nu de beste manier is om met een paard om te gaan. Ik denk dat ieder paard verschillend is en dat het paard zelf het uitgangspunt moet zijn. Voor het ene paard werkt een snoepje als beloning heel goed. Een ander paard leert er alleen van bijten.

Een beloning kan een snoepje zijn. Maar ook het wegvallen van druk, een lekkere poetsbeurt of het paard even met rust laten.

Even een voorbeeld hoe je van een paard iets gedaan kunt krijgen.

Stel je wilt van het halthouden naar stap gaan. Je geeft eerst een zo klein mogelijke hulp. Je vraagt het netjes. Zo wordt je steeds strenger totdat je bij de vierde keer eist dat hij weg stapt.

Dus de ruiter legt kuit aan, hier komt geen reactie op. Ruiter legt kuit nogmaals aan en tikt met de zweep op de eigen laars'. Hier komt weer geen reactie op, na de derde waarschuwing krijgt het paard de daadwerkelijke tik. Wanneer dit consequent volgens dezelfde patronen herhaald wordt, zal het paard patronen gaan herkennen. Hij zal na een paar keer al doorhebben dat hij óók de keus heeft om bij fase 1 al te reageren. Het paard zal op de lichtste aanwijzingen reageren en de tik zal uiteindelijk niet meer nodig zijn. Zo werkt het ook met andere dingen die we van het paard gedaan willen krijgen.