Lichaam

Het lichaam van het paard kun je verdelen in 3 stukken. Een voorhand, middenhand en een achterhand.

007vmahand

A= De voorhand is het gedeelte voor het zadel, dus de neus tot en met de schoft

B= De middenhand zit onder je zadel, dus vanaf de schoft tot een denkbeeldige verticale lijn getrokken vanuit de heup van het paard

C= achterhand is het gedeelte achter het zadel. Dus vanaf die denkbeeldige lijn en loopt tot het puntje van de staart.

 

De voorhand

006schouderschoft
Schoft: De schoft zit net voor het zadel. Tussen schoft en zadel hoort nog ruimte te zitten. Je moet het zadeldekje goed in de kamer van het zadel trekken.
De schofthoogte (ook wel de stokmaat genoemd) is de afstand tussen de grond en de schoft.

Schouder: Het zadel mag ook niet klemmen bij de schouder. Als dat mooi vrij ligt dan kan het paard zijn passen mooi afmaken.
Je kijkt ook naar de schouder om te zien of je op het goede been lichtrijdt.

 

 
Elleboog: Deze zit op dezelfde plaats als bij de mens. Kijk maar eens naar de afbeelding.

                                                   005ellenboog

De achterhand

De knie zit bij het paard bovenaan. Als je het skelet bekijkt dan snap je beter waarom de knie zo hoog zit. Vaak wordt het spronggewricht, knie genoemd.

003achterhandHet spronggewricht: (Onderste cirkel) bestaat uit de sprong en de hak. Je kunt dit vergelijken met je enkel. 004enkel
De schenkel zit boven het spronggewricht en onder de knie. Het bestaat uit het scheenbeen en het daarmee vergroeide kuitbeen.

 

De lendenen kun je vergelijken met jouw onderrug. Bij het paard zit het net achter het zadel.De lendenen horen nog net bij de achterhand.

Het onderste deel van het paardenbeen is bij alle vier de benen gelijk.

  1. pijp                         
  2. kogel
  3. kootholte
  4. kroonrand
  5. vetlok

 

002onderbeen

Het pijpbeen bevind zich tussen het hielbeen en de kogel van de benen van het paard. In principe moeten de pijpbenen kort en plat zijn. Te lange pijpbenen zijn minder sterk. Op dit gedeelte van het paardenbeen behoren de pezen en de gewrichtbanden goed zichtbaar te zijn.

Een paard heeft onder de voorknie en het spronggewricht geen spieren meer. Alleen maar pezen en botten en is daarom heel gevoelig voor blessures. Een klein tikje kan al zeer doen. Tik maar eens hard op je eigen schenen.

001paardindoos