Hoeven krabben

Hoeven krabben voor gevorderden

004hoefbenamingDe hoeven van een paard zijn een van de belangrijkste delen van een paard zijn lichaam. Wanneer een paard iets mankeert aan de hoeven kan het paard vaak niet meer normaal functioneren. Daarom is het belangrijk dat de hoeven van een paard altijd in goede conditie zijn.
Lees ook eens " De Hoef " bij paardenlichaam

Hoeven krabben draagt in hoge mate bij tot het in stand houden van gezonde hoeven. Enerzijds wordt de mest en daarmee de ammoniak (ammoniak tast de hoeven aan, waardoor ze zwakker worden) weggehaald, anderzijds wordt voorkomen dat het paard niet op zijn "hoefdraagrand" maar op "klossen" van (bak-) grond loopt en daardoor blessures krijgt.

Bij het uitkrabben kan ook direct worden gecontroleerd of er geen vreemde zaken als steentjes, glas of andere scherpe zaken in de hoef zijn achtergebleven. (zeker na buitenritten).

Als het paard op stal heeft gestaan of in het land heeft gelopen zitten de onderkanten van de hoeven - wij zeggen altijd voeten - vol met mest, stro, zand of ander spul dat er niet in hoort.

Sommige paarden hebben voor hoefijzers, omdat 3/5 van het gewicht van het paard op de voorvoeten rust en dat geeft extra slijtage. Als de dieren nooit op straat lopen slijten de voeten toch af omdat zij op zand lopen. Sommige paarden hebben geen hoefijzers nodig. En als het dier geen ijzers onder heeft zal er maar een beetje modder of mest in de gleuven onder de hoef zitten. Die gleuven heten de zijdelingse en de middelste straalgroeven.

Als een paard ijzers onder heeft dan blijft er veel meer troep in de hoef zitten wat we er dus regelmatig uit moeten halen met de hoevenkrabber.

Helaas zijn onze krabbers altijd weg! Veel kinderen laten ze in de boxen of op stal liggen en vergeten ze op te ruimen. De volgende dag worden de paarden uitgemest (=verschoond) en onze hoevenkrabbers gaan met de mest mee naar de mestvaalt.

Vandaar dat we een emmertje hebben met hoevenkrabbers er apart in. Leg ze dar ook netjes terug dat is wel zo makkelijk voor de volgende.

Als het uitkrabben van de achterhoeven niet lukt; vraag dan even hulp bij een meergevorderde ruiter of amazone.

Hoe moet ik uitkrabben?

013voetje

 • Ga naast 't paard staan met je billen naar zijn hoofd (hij bijt niet, want hij heeft al gegeten)
 • Duw zijn gewicht over op zijn andere voorbeen - anders lukt het nooit
 • Pak dan vanaf zijn schoft ( = begin v.d. rug) naar beneden strijkend met je hand de bos haren boven de hoef, deze haren noemen we de vetlok en vraag dan :" Voetje ?"
 • Pak de voet op en houd vast en krabben maar.
 • De straal van de hoef (De V-vorm) krab je nooit met de hoevenkrabber, deze is daar te gevoelig voor. Hiervoor kun je het borsteltje van de hoevenkrabber gebruiken. Je krabt alleen de zool (zie tekening)
 • Krab nooit naar je toe, maar altijd van je af.

De achterhoeven zijn soms enger om te doen, maar als je het als volgt doet lukt het echt wel:

 • Strijk over de rug van het paard met je hand naar de achtervoet toe, en pak de vetlok. Pak nooit zo ineens de voet, want als het dier schrikt slaat hij tegen je hand of tegen je been.
 • Vraag een voetje, til de voet op en stap naar achteren, voor jou dus naar voren, trek de voet nooit naar de zijkant, dan kun je het paard pijn doen.
 • Leg het onderbeen, de pijp op je dijbeen en krab de hoef uit. Werk met de hoevenkrabber van jezelf af.

  006onderkanthoef

Hoefverzorging

Als je een eigen paard of pony hebt, of er eentje verzorgt ben je met alleen hoeven krabben nog niet klaar.

Je zult het paard geregeld moeten laten bekappen, omdat anders de hoeven te lang doorgroeien. Veel paarden worden daarnaast ook beslagen.

En dan zijn er nog de supplementen en smeerseltjes om de hoeven in topconditie te krijgen en te houden!!

We zetten deze producten even voor je op een rijtje:

* biotine: (ook wel vitamine H), moet gegeven worden een half jaar op voorhand van de te verwachten problemen, de hoeven groeien niet sneller maar het gevormde hoorn is van betere kwaliteit. Je ziet pas het eerste effect na minstens een maand (een sterker groeiende hoornring onder de kroonrand), pas na zes maand zie je duidelijk effect en het duurt een jaar eer de onderkant van de hoef daar beter van geworden is. Er moet 15 mg gegeven worden per dier en per dag, als je paard hoefkwaliteitsproblemen heeft.. Het bestaat in poedervorm dat je moet toevoegen aan het voeder of in koekjesvorm die je uit de hand kan bijvoederen, maar het paard maakt het ook zelf aan in de darmen, weliswaar niet steeds op de gewenste hoeveelheden. (normale behoefte tot 2 mg per dier per dag) Paarden die langere tijd onder stress, zware prestaties of medicatie gestaan hebben, maken dit minder aan en moeten het dus zeker bijgevoederd krijgen. Biotine zorgt ook voor een mooiere vacht en soepeler huid. Ook het mineraal zink en het aminozuur methionine spelen een rol bij de vorming van hoefhoorn, net als zwavel.

* laurierzalf: moet je op de kroonrand smeren, het heeft direct effect op het groeibeginsel van het hoorn, ook dankzij de massagewerking van het insmeren zelf.

* aminozuren: zijn een voedingssupplement voor eenzijdige gevoede dieren die een tekort zouden kunnen hebben aan zwavelhoudende aminozuren (vooral methionine) bij de hoornvorming

* hoefvet: bestaat uit plantaardig en/of dierlijk vet, soms met een kleurstof erbij. Het wordt vooral gebruikt zodat de hoeven niet zouden uitdrogen en net voor keuringen en wedstrijden. Hoefvet legt een laagje bovenop het hoorn, gewaterde hoeven drogen niet uit, maar droge hoeven kunnen geen vocht opnemen. Dus enkel vochtige hoeven invetten tegen uitdroging. Hoefvet trekt niet de hoef in. Als jij een laagje boter op je nagel smeert trekt dat ook niet in jou nagel. Met hoefolie kun je de kroonrand masseren wat erg goed is vor de hoef.

* hoefolie: olie werkt gemakkelijker, kan enigszins nog ietsje in de hoef doordringen, vet wordt eerder gebruikt op wedstrijden en presentaties.

* bleekwater: een scheutje bleekwater in een halve emmer water en er wekelijks de onderkant van de paardenhoeven mee wassen. De voet wordt ontsmet, je krijgt zicht op de kwaliteit van de straal en de straal verhardt.

* Egyptische zalf: koperacetaat, azijn en honing zijn de basis van dit kleverig product. Vooral het kopersulfaat heeft effect, de honing dient voor het kleverige aspect.

* Vitrioolzalf: heeft hetzelfde effect als Egyptische zalf, maar werkt sterker en is minder temperatuursafhankelijk

* hoefteer: de ondoordringbare teerlaag (die vooral een ontsmettende werking heeft) zorgt er voor dat er niet teveel vocht in de zool trekt, waardoor de zool droger en sterker blijft (de straal neemt minder urine op). Alleen gebruiken op gezonde hoeven!

* hoefversteviger: enkel op de onderste rand van de hoef (tot 1 cm boven de nagelgaten) NOOIT op de straal of op de kroonrand. Ook mogelijk op de zool, niet op de straal.

* jodiumproducten: jodiumtinctuur ontsmet en zorgt voor een drogend effect ((iso-) betadine helpt minder goed, wegens minder geconcentreerd)

* straalbeschermer: door de sterk drogende en ontsmettende werking blijft de straal beschermd tegen bacteriƫn en schimmels

Lees ook eens " De Hoef " bij paardenlichaam