Poetsen

Waarom poetsen?

Poetsen doe je niet alleen om de pony mooi te maken. Door het borstelen haal je losse haren, zweetresten en huidschilfers weg. Je controleert meteen op eventuele wondjes en het is een lekkere warming up voor het paard en voor jou.

Een pony die altijd buiten staat moet je niet te vaak poetsen. Dan haal je zijn bescherming tegen vocht en kou weg. Zijn huidvet dus.

Er zijn een hele boel poetsspullen op de markt. In de mooiste kleurtjes en vormen. Maar in feite heb je maar enkele borstels nodig. Een rosborstel, een harde/zachte borstel en een hoevenkrabber.

012poetsemmer


De juiste volgorde:

1 Je begint met de ros borstel.

  • Op de rosborstel zie je cirkels/ovalen. Met deze borstel draai je dus rondjes Hierdoor worden stukjes vuil zoals bijvoorbeeld modder losgemaakt en je verwijdert losse haren.
  • Je begint bovenaan en gaat langzaam met een draaiende beweging naar de staart toe. Tussendoor klop je steeds het vuil eruit
  • Op plaatsen waar het bot zich vlak onder de huid bevindt, zoals het hoofd en de benen worden nooit met de rosborstel gepoetst. Op het plaatje staat aangegeven waar je met de rosborstel mag komen.

2 Dan pak je de zachte borstel.

  • Met deze borstel mag je overal komen. Op het hoofd doe je natuurlijk extra zachtjes.
  • Met deze borstel veeg je met de richting van de haren van je pony mee. Hiermee verwijder je nog de losse haren die nog op je pony zijn blijven plakken.

3 Als laatste pak je de hoevekrabber.

  • Hiermee verwijder je steentjes en vuil uit de hoeven van je pony. Wij hebben kleine borstels in de poetsbakjes liggen. daarme kun je de hoeven schoonborstelen zonder ze te beschadigen.
  • Je neemt voorzichtig een been op door je hand op het onderste deel van zijn been te leggen en tegen de pony ‘voetje’ te zeggen. De meeste pony’s zijn braaf tillen hun benen op.
  • Bij het uitkrabben altijd voorzichtig zijn en altijd naast het been staan en nooit erachter.013voetje

Staart en manen

Verder kijk je of je pony nog wat strootjes in zijn staart heeft anders haal je die eruit. Altijd de manen en de staart met de hand uitpluizen. Nooit met een borstel. Anders verliest een pony te veel haren.

Opruimen

Dan ruim je jouw poets spullen op en zet je een bokje klaar voor het zadel en het hoofdstel. Je mag een kwartier voordat je gaat rijden je paard gaan opzadelen.