Voltes

Voltes

Er zijn verschillende formaten van voltes. Maar bij alle formaten moeten de voltes rond zijn en zijn de hulpen hetzelfde. Een grote volte heeft een doorsnede van 20 meter.(De breedte van de bak)

Als je bij A of C een grote volte wil rijden moet tijdens de volte niet de hoek inrijden. Anders kan de volte nooit meer mooi rond worden. De grote volte raak twee keer de hoefslag op de lange zijde. Zoals je op het plaatje kunt zien kun je nooit heel lang rechtdoor rijden. Dit is een fout die heel veel gemaakt wordt. Maar tijdens het rijden van een volte kun je nooit rechtdoor gaan.

De voltes van groot naar klein zijn; De grote volte; de volte 15 meter, de volte halve baan en de volte

005voltes


Rood = volte
Groen = volte halve baan
Blauw = volte 15 meter
Geel= grote volte

 


Begin tijdens de training eerst met grote voltes, zorg dat je paard een beetje 'soepel' is voordat je aan de kleine volte begint.

De volte (doorsnede 6 meter)

De volte is een cirkel met een diameter van 6 meter. Dit figuur wordt pas in de hoger proeven gevraagd. De rijbaan is 20 meter breed. Een volte halve baan gaat tot de helft van de rijbaan. Een volte 6 meter is dus nog kleiner als de volte halve baan.

De volte halve baan (doorsnede 10 meter)

De volte halve baan gaat dus tot het midden van de 'bak' (A of C lijn). Je kunt de volte halve baan oftwel de volte 10 meter echter ook beginnen bij de A of C. Je kunt zelfs bij E of B afwenden en dan een volte 10 meter naar links of rechts rijden. Dit is erg lastig.

Voor de spraakverwarring: een halve volte is iets anders als een volte halve baan! Laat staan een halve volte halve baan. Hiermee wordt bedoelt dat je, zodra je op de A-C lijn bent, rechtuit gaat, i.p.v de cirkel sluit.

De volte 15 meter (doorsnede 15 meter)

Deze volte kun je ook rijden bij A of C of op ’t midden bij E of B. Net als bij de grote volte kun je deze het beste oefenen in de lessen zodat iemand je kan helpen met de juiste grootte. In de FNRS dressuurproeven wordt de volte 15 meter vaak gevraagd tijdens het galopperen

Veelgemaakte fouten :

  • Volte is niet rond.
  • Te lang rechtuit rijden op de hoefslag
  • Volte is te klein of te groot
  • Bogen zijn niet gelijk bij volte op het midden. De ene helft wordt dus ruimer gereden
  • Bij de voltes bij A en C wordt teveel de hoeken ingereden tijdens het rijden van de volte
  • Volte bij A en C begint en eindigt bij A en C
  • Tempo blijft niet hetzelfde
  • Paard valt naar binnen
  • Verkeerde buiging.

Te lang op de hoefslag blijven of de volte niet mooi rond rijden zijn de meest gemaakte fouten.

005voltefout