Goed ruggebruik

Veel ruiters richting zich op het ‘plaatje’. Maar hoe ziet zo’n plaatje er nu uit? In dit stuk ga ik niet uitleggen hoe je een paard aan de teugel moet rijden. En ook niet waarom we nu zo graag willen dat een paard zijn rug gebruikt. Ik ga aan de hand van wat foto’s laten zien wanneer een paard met ruggebruik loopt. Natuurlijk is een foto een moment opname. En zo’n klein moment zegt niets over het rijden van betreffende ruiter.

005ruggebruik

Goed ruggebruik wil zeggen dat het paard zijn buikspieren aanspant. Op bovenstaande afbeelding zien we twee paarden. Links zie je een paard dat zijn buikspieren aanspant en zo de rug bol maakt. Het paard rechts drukt zijn rug juist weg. Nu wat praktijkfoto’s

005ruggebruik1

Op deze foto zie je dat het paard zijn rug wegdrukt. Als je kijkt naar de rode pijl dan zie je een knikje in de hals. De bovenlijn loopt niet mooi rond.

Als je kijkt achter het zadel. Bij de blauwe pijl. Dan zie je een deukje. Het paard drukt zijn rug weg.

Dat kun je ook zien bij de benen. Doordat het paard zijn rug wegdrukt kan hij achter niet goed meekomen. Bij zijn voorbeen zie je genoeg ruimte, maar de achterhand doet niet mee.

Je ziet duidelijk dat het voorbeen veel meer ruimte grijpt dan het achter been.

 

Logisch, als je zelf op handen en knieën gaat en je maakt je rug hol, dan kun je bijna niet meer kruipen. Maak je je rug bol dan merk je meteen dat je met je benen verder kun kruipen. Vertaald naar paardrijden. De benen kun je meer onder de massa brengen/onderbrengen.

005ruggebruik2Kijk je nu naar deze foto (die een fractie later is genomen dan voorgaande foto) dan zie je al veel beter ruggebruik. Bij de rode pijl zie je een mooi gebogen hals die vanuit de schoft nageeft. Oftwel, elke halswervel buigt af.

Ook de achterhand loopt in een mooie vloeiende lijn. (blauwe pijl)

Als je naar de achterbenen kijkt dan zie je dat de voorbenen en achterbenen evenveel ruimte nemen. (grijpen zelfde hoeveelheid bodem) Een paard wat goed draaft laat duidelijk 3 gelijke driehoekjes zien.

 

Let op: De driehoekjes alleen zijn niet belangrijk. De pijlen zijn minstens zo belangrijk. In de wei kan je namelijk ook de driehoekjes wel herkennen, terwijl het paard dan niet nageeft. Het is wel een belangrijk onderdeel voor het correct gaande paard, maar is niet op zich zelf staand.

006edwardgal

In de hogere dressuur willen veel mensen een spectaculair voorbeen zien. Begrijpelijk. Maar wil je correct rijden dan is een spectaculair voorbeen niet aan de orde voor dat de achterkant voor elkaar is. En wat je dan ziet bij sommige ruiters (Edward Gal heeft er een handje van) is een voorbeen wat ongeveer achter de oren komt, terwijl de achterhand nog op stal staat en de rug weggedrukt is...

007ankyAnky van Grunsven op Bonfire

Natuurlijk kun je nog veel meer op een foto zien. Kijk maar eens naar de loodlijn.

 

 

 

008loodlijnMonte Monte Castello (Tommie Visser)

Bij deze foto kun je goed zien hoe aan paard correct aan de loodlijn loopt. Als je een touwtje maakt aan de voorpluk dan moet deze recht omlaag hangen.

Veel mensen denken dat de loodlijn het midden van het hoofd is of zelfs de kaaklijn. Dat je tijdens dressuur wedstrijden heel veel paarden ziet die achter de loodlijn lopen is een hele andere discussie.