Eerste les

U wilt graag gaan paardrijden of uw kind. Wat nu?
Komt u eens kijken bij ons op de manege. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt gewoon binnenlopen. 's morgens wordt er echter uitgemest en is de deur op slot.
Vind u dat de paarden er goed bij staan? Bevallen de lessen u en wilt u zich aanmelden?
Volwassenen kunnen over het algemeen meteen instromen. Wel met een aantal privé lessen of longe lessen vooraf.
Kinderen worden na verloop vanzelf gebeld. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een eerste les.
U kunt ook bellen voor een afspraak te maken om een privé- of groep- / longe les.

longelesAls je net begint met rijden is alles nog nieuw en spannend. Er komen veel dingen op je af.
Om goed te leren rijden is daarom persoonlijk aandacht nodig en zijn er longe lessen of privé lessen. In deze eerste lessen leert u hoe u een paard moet verzorgen, poetsen en opzadelen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen dit zelf leert, wij willen ruiters niet alleen leren paardrijden maar leren omgaan met paarden en hoort er dan ook bij!
Tijdens de longe lessen wordt het paard door de instructeur aan een lange, platte lijn (de ‘longe’) vastgehouden en het paard loopt in een cirkel (in ruitertaal een ‘volte’) om de instructeur heen, zodat u nog niet hoeft te sturen. U hoeft alleen maar de bewegingen van het paard te volgen en krijgt daardoor een indruk hoe het aanvoelt op een paardenrug.
Naar enkele lessen wordt de longe van het paard gehaald. Er wordt rustig begonnen met stappen, waarbij de ruiter of amazone vertrouwd gemaakt wordt met de zit,
de juiste houding en dergelijke. Daarna worden de andere ‘gangen’ aangeleerd; draf en galop.
Evenwichtsoefeningen tijdens het rijden zorgen ervoor dat u de juiste balans leert te vinden. Afhankelijk van de aanleg en de vorderingen van de ruiter wordt na een aantal privélessen los in de groep les meegereden worden.

In een groep les, of (als u daar de voorkeur aan geeft) in een privéles ga je door op wat je al geleerd hebt maar ook leer je natuurlijk weer een boel nieuwe dingen bij.

De longelessen volgt u individueel. Elke les duurt over het algemeen niet meer dan 30 minuten. De eerste lessen duren 45 minuten omdat u dan ook leert om het paard te verzorgen. Uw instructeur maakt met u persoonlijk een afspraak longe-lessen.
Hoeveel lessen er nodig zijn is nooit van te voren te zegen. Iedereen krijgt er ruim de tijd voor. In overleg kunt u naar een groep les gaan. We gaan samen kijken welke groep les voor u en voor ons het beste uitkomt.
De longelessen betaal je per les en voor de groepslessen zijn er leskaarten van 10 lessen.

Kleding
Tijdens alle lessen is het dragen van een veiligheid cap verplicht. Een goedgekeurde cap heeft een label met de code CE/EN 1384. U hoeft niet meteen een cap te kopen,
voor longelessen kun je van De Nieuwe Ark een cap lenen.
Verder is het fijn om een legging van een dikke stof of een joggingbroek aan te trekken. Regenlaarzen zijn ook erg geschikt. Sportschoenen of schoenen met een dikke zool zijn niet geschikt.
Als u het paardrijden leuk vindt en door wilt gaan met paardrijden kunt u een cap, paardrijbroek en paard rijlaarzen kopen.
Een rijbroek zorgt ervoor dat je geen schuurplekken van het zadel krijgt en geen drukplekken in je benen van de naden.
Als u een zweepje koopt, zorg dan dat die minimaal 90cm lang is.
beenhouding

 

 

 

Rijlaarzen zijn veiliger dan gewone (sport)schoenen omdat die bij een val gemakkelijker uit de stijgbeugel komt. De schacht van de rijlaars ligt ook fijner tegen het paard aan.