Pas de Deux wedstrijd

Een Pas de Deux is een (zelf geschreven) dressuurproefje die je met z’n tweeën rijdt. Je rijdt zowel naast elkaar, als apart.

Jullie worden apart beoordeeld pasdedeuxop jullie gereden proef én op jullie verkleedpartij.
Dús 2 kansen op een prijs!!!!!!

Voor het rijden van een Pas de Deux of Kür op muziek moet je rekening houden met een aantal "bijzondere bepalingen".

Er moeten een aantal verplichte figuren voorkomen in je proef.
De proef mag voorgelezen worden. Maar mag natuurlijk ook uit het hoofd gereden worden. Je moet zelf zorgen voor een voorlezer. Uit het hoofd rijden levert geen extra punten op.
Je mag zelf bepalen of je in stap, draf of galop binnenkomt. Je moet wel aan het begin en aan het eind groeten richting jury.

De Pas de Deux proef mag maximaal 8.00 minuten duren. Met een speling van 15 seconden. De tijd gaat in na de groet en eindigt bij de laatste groet. Gereden tijd meer dan 8.15 minuten geeft twee punten aftrek(per 15 seconden) van totaal artistieke presentatie.
Zoek passende muziek op je kleding.(thema) Deze zal in de kantine gedraaid worden. Het is leuk als de muziek passend is op je rijden. Geef de CD met muziek enkele dagen voor de wedstrijd. Zo kan er getest worden of alles goed werkt.
Zorg voor een extra geschreven proef voor de jury.
Na het betreden van de bak mag je nog even samen losrijden. Na het signaal van de jury: snel beginnen en groeten. Geen toneelstukjes erom heen, het is een wedstrijd
Maak er iets moois van!!! Verkleed jezelf en eventueel je paard zo mooi mogelijk. (veiligheidscap is verplicht.) Zorg dat je een team bent.

Choreografie

Choreografie betekent het ontwerpen, de indeling van de proef. Dat woord komt uit de danswereld en eigenlijk moet je de proef ook zien als een dans.
Aan de ene kant moet de proef niet lijken op een gewone dressuur proef, aan de andere kant moeten de figuren wel logisch en duidelijk herkenbaar blijven voor de jury.
Maak je proef niet te moeilijk. Je kunt beter een goede makkelijke proef rijden dan een vreselijk moeilijke proef die niet goed lukt.
Gebruik de hele rijbaan en blijf niet vastgekoekt op de hoefslag. Tip: maak ook gebruik van de 2e of binnenhoefslag. Als iets niet helemaal goed gaat, geen paniek. De jury kent je proef niet en weet niet precies wat je van plan bent. Ook al moet je de proef inleveren, de jury kijkt niet of het gereden zijn precies klopt met je proef.
Het te vaak wisselen van stap naar draf naar galop is storend. Het maakt de muziek keuze extra moeilijk en het doet nogal rommelig aan.
Verplichte onderdelen mag je meerdere keren uitvoeren, maar moeten minimaal 1x getoond worden, vergeet je een verplicht onderdeel dan krijg je daar het cijfer nul voor!
Het is niet alleen synchroon (=spiegelbeeld) rijden. Je moet ook naast elkaar rijden. Zorg dus dat je beide in je proef hebt zitten.

Tot slot: heel veel plezier met de voorbereidingen, vergeet niet dat je voor je plezier rijdt!!! Let op je uitstraling: probeer net te doen of het allemaal vanzelf gaat. Blijf in ieder geval lachen en als het eens iets minder gaat: geef niet je paard, je partner of je familie/ouders de schuld, maar wees sportief, volgend jaar is er weer een Pas de Deux wedstrijd!!!